Navadni Kaki je zelo bogat z vitamini A, C ter vitamini B-kompleksa. Vsebuje tudi antioksidant betakaroten in veliko hitro prebavljivih sladkorjev. Zaradi zdravilnih lastnosti si je priboril nadimek “sadež bogov”. Pri nas ga dobite ekološkega porekla, zato ga lahko brez slabe vesti pojeste z lupino.
V naši prehrani je krompir zelo pomembno živilo. V našem podnebju zelo dobro uspeva in je tudi poceni. Kuhan cel krompir bomo lažje olupili, če ga bomo takoj potem, ko smo odlili vodo po kuhanju, še vročega polili z mrzlo vodo. Nov krompir ni primeren za pomfrit, cmoke ali pire, saj še ni dovolj mokast. Star krompir pa postane bolj…
Cvetača vsebuje malo kalorij, veliko mineralov in je bogat vir vitaminov, zlasti vitamina K, ki je pomemben pri strjevanju krvi. In ker vsebuje lahko prebavljive beljakovine, je izredno primerna tudi kot prehrana za želodčne in črevesne bolnike.
Jablana je listopadno, sadno drevo, ki ga poznamo po sladkem, pečkastem sadežu, imenovanem jabolko. Cveti spomladi, cvetovi pa imajo značilno rožnato ali belo barvo. Poznamo več vrst jabolk (obstaja namreč kar 7.500 različnih vrst) – nekatere izmed njih imajo sladek okus, druge pa kislega. Mnoge zdravstvene težave so povezane s prekomerno telesno težo, med njimi bolezni srca, kap, visok krvni…